W ostatnim czasie bardzo modne stało się uzupełnianie diety różnymi prozdrowotnymi substancjami. Wszyscy już chyba znają nasiona chia, jagody goji czy sproszkowaną zieloną spirulinę. Teraz natomiast nadeszła pora na czarnuszkę. Nie bez powodu. W końcu czarnuszka jest jedną z najcenniejszych roślin, a czarnuszka właściwości są tego najlepszym potwierdzeniem.
Cudowna moc niepozornych ziarenek
W czarnuszce najbardziej wartościowe są ziarna. To właśnie z nich pozyskuje się olej, odpowiednio go z nich odsączając, by następnie móc go używać przede wszystkim w kuchni. Ale nie tylko! Olej z czarnuszki doczekał się bowiem swoich licznych i bardzo zróżnicowanych zastosowań. Najczęściej dodaje się go właśnie do różnych potraw, ale ostatnio też sporo mówi się o jego potencjale pielęgnacyjnym, który może zostać wykorzystany do dbania o włosy czy skórę, zwłaszcza skórę twarzy. Olej wytłaczany z czarnuszki już wiele lat temu był też używany w medycynie naturalnej. Leczono się nim chociażby w starożytnym Egipcie. To właśnie z tego powodu ten typ oleju bywa też nazywany złotem faraonów, a trzeba przyznać, że jego właściwości są tak samo cenne jak prawdziwe złoto.
Naturalne lekarstwo dla alergików
Czarnuszka właściwości pomagają leczyć uczulenia i alergie. Małe czarne ziarenka stanowią naturalne (i skuteczne) lekarstwo na tego typu dolegliwości. Są w pełni bezpiecznym środkiem dla osób, które wciąż zmagają się z podobnymi problemami i nie potrafią ich zwalczyć przy pomocy tradycyjnych leków – nawet tych wydawanych na receptę. Czarnuszka bywa też pomocna podczas leczenia chorób górnych dróg oddechowych. Świetnie nawilża śluzówkę gardła i pomaga jej się szybciej zregenerować, a w ten sposób walczy przede wszystkim z kaszlem oraz uporczywym bólem gardła czy chrypką. Niektóre badania wskazują nawet na to, że olej z czarnuszki jest w stanie dosłownie całkowicie wyleczyć katar sienny. Działa tak samo, jak wszystkie leki antyhistaminowe, ale z tą różnicą, że nie doprowadza do wystąpienia żadnych skutków ubocznych i może być przyjmowany stale przez dłuższy czas.
Prosta metoda na doskonałą odporność
Czarnuszkę warto też wykorzystać do wzmocnienia układu immunologicznego. Jej korzystny wpływ na ogólną odporność potwierdziło już kilka badań naukowych. Faktycznie małe czarne ziarenka, a już zwłaszcza wydobywany z nich olej potrafią zwiększyć predyspozycje organizmu do walki z wirusami i bakteriami, tym samym zmniejszając ryzyko nabawienia się przeziębienia czy grypy. Nasuwa to prosty wniosek. Czarnuszka właściwości powinny być wykorzystywane zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. To właśnie wtedy najczęściej dochodzi bowiem do rozwoju różnych chorób, głównie tych związanych z górnymi drogami oddechowymi. Czarnuszka na pewno przyda się tym, którzy z jakichś powodów cierpią na obniżoną lub osłabioną odporność.
Niektórzy uważają nawet, że olej z czarnuszki jest takim naturalnym antybiotykiem. Ma on działanie probiotyczne, tak więc przypomina pod tym względem apteczne antybiotyki. Co prawda nie zastąpi on nigdy tradycyjnego leczenia farmakologicznego, ale może na pewno je wspomóc.